Teknisk Milliardoverskud Til Dongs Oliearvtager

En udskilning af forskellige selskaber sikrer nu Ineos et på papiret rekordstort overskud, som tæller mere end 1 milliard kroner i sit danske selskab, selvom der har lavet lav produktion fra felterne på dansk sokkel.

Rigtig mange cykelfans vi denne sommer blive bekendt med firmanavnet Ineos i forbindelse med verdens største cykelløb Tour de France. Firmaet Ineos har nemlig overtaget rollen hovedsponsor på det succesfulde cykelhold, der tidligere gik under navnet Team Sky, og som i mange år har domineret det franske cykelløb.

I Esbjergs olieindustri er Ineos også kendt som arvtageren af Dong Energys olieforretning. I den relation har det britiske selskab for nyligt offentliggjort sit årsregnskab for 2018 i Ineos E & P A/S, som drives fra kontoret ved siden af Blue Water Shipping på Esbjerg Havn.

Årsregnskabet er godt – meget godt endda. Det viser et historisk overskud på mere end 1 milliard kroner, faktisk tæt på 1,4 milliarder kroner, hvilket angiveligt er det bedste resultat nogensinde. Resultatet er tilmed højere end selskabets omsætning på godt 1,2 milliarder kroner sidste år, hvilket er 41 millioner kroner lavere end året før det.

Det lyder helt vanvittigt, men forklaringen bag det markante bundlinjeresultat er ganske logisk.

Mindre olie

I slutningen af januar måned 2018 løsrev Ineos de norske såvel som de britiske datterselskaber, som dermed stoppede med at være en del af det danskregistrerede moderselskab for udforskning og produktion. Denne meget fornuftige manøvre gav med et voldsomt engangsresultat på 1,35 milliarder kroner, som det fremgår af årsregnskabet.

Dette betyder også, at de danske aktiver i sig selv har været massiv en underskudsforretning.

Betragter man så selskabets EBITDA-resultat i 2018, altså virksomhedens rentabilitet på driften, er den steget med 135 millioner kroner til 347 millioner kroner. Det fremgår af regnskabet, at stigningen hovedsageligt skyldes omkostningsbesparelser, en reduktion af medarbejderne og betydeligt højere olie- og gaspriser i 2018, men på en lavere olie- og gasproduktion.

Ineos giver i regnskabet oplysning om, at den årlige produktion på 4,5 millioner tønder olieækvivalenter (boe) er 32 % lavere end i 2017. Dette tilskrives lavere produktionseffektivitet på Siri og Syd Arne.

I 2018 havde en tønde olie hos Ineos en gennemsnitspris på cirka 71 dollar.

Ikke så mange ansatte

I 2019 forventer man, at produktion falder yderligere 10-15 %, fortæller selskabet, hvilket får forventningerne til årets resultat til at spænde 0 og 500 millioner kroner.

Årsregnskabet afslører også, at Ineos E & P A/S har reduceret kraftigt i antallet af medarbejdere. I 2018 beskæftigede selskabet 306 ansatte imod 371 ansatte året før.

I 2015 under Dong Energy var antallet af ansatte knap 600. I efteråret 2018 måtte Ineos skille sig af med 40 ansatte, og det seneste antal ansatte hos Ineos i Danmark er blevet oplyst til 250 ansatte.

Med de økonomisk fremragende resultater bør det være muligt for ledelsen i Ineos at forkæle sig selv lidt med en gave eller lignende. På https://gaveideer-til-ham.dk/ får man inspiration til de bedste gaver til mænd i alle aldre.

Relaterede nyheder