“Supercykelstibro” I Esbjerg Koster Det Dobbelte

Billede: Esbjerg Kommune

Esbjerg Kommune har været nødsaget til simpelthen at annullere deres udbud af en meget omdiskuteret cykelbro, der strækker sig over banelegemet ved Esbjerg Banegård. Broen skulle være en såkaldt Supercykelstibro, der har til formål at gøre transporten til og fra Jernbanegade nemmere og mere bekvemt. Nu viser det sig, at prisen kommer til at være dobbelt så høj som budgetteret, hvilket har medført, at projektet er nedlagt. Sådan udtaler en skuffet og ærgerlig borgmester.

Det forestående byggeri af supercykelsti-broen har været heftigt diskuteret både vidt og bredt, lige siden planerne blev offentliggjort af Esbjerg Byråd. Nu viser det sig således, at modstanderne af broen kan gnide sig tilfreds i hænderne, da den altså alligevel ikke bliver til noget.

Den bliver nemlig dobbelt så dyr at bygge, som rådgivningsfirmaet Cowi først anslog. Man forventede oprindeligt, at den villle koste omtrent 26 millioner kroner at bygge, alt i alt. Denne pris kunne Esbjerg Byråd godt lege med på, men nye beregner viser, at den oprindelige pris er helt ved siden af. Faktisk omtrent 100% ved siden af.

Derfor er udbuddet annulleret, og cykelbroen kommer altså ikke til at se dagens lys.

“Alt i alt vil selve byggeriet af broen blive godt og vel 20 millioner kroner dyrere end først beregnet, og alt i alt vil prisen nærme sig 53 millioner kroner, hvilket gør det umuligt at forsvare og udføre finansieringen,” Udtaler borgmesteren, Jesper Frost Rasmussen

Finansieringen for den oprindelige plan var ellers på plads, og ville se ud som følgende:

  • Byfornyelsesmidler: 11 millioner kroner
  • Supercykelstipulje: 10,2 millioner kroner
  • Esbjerg Komune Anlæg: 4,3 milllioner

Skrabet version ikke mulig

Søren Heide Lambertsen, der er formand for Teknik & Byggeudvalget, er selv uddannet civilingeniør, og har taget et grundigt kig på beregningerne:

“Selv hvis man valgte at skære alle finesser fra, der i øvrigt gør stibroen til noget særligt, altså fjerner rulletrappen, etablere almindelige trapper osv, så vil den stadig ikke kunne holde sig inden for budgettet. Fejlen er simpelthen sket i konstruktionsberegningerne, hvor der skal bruges langt mere beton til fundamentet, og stål til konstruktionen, end først beregnet. Sammen med høje stålpriser betyder dette, at beregningen er skudt helt ved siden af,” sådan fortæller Søren Heide Lambertsen

Esbjergs Borgmester, Jesper Frost Rasmussen, kalder det utilfredsstillende og skuffende at Esbjerg Kommune er blevet rådgivet på en måde, der ikke har givet en reel og retvisende vurdering af projektet.

Tak til Bevco
Stort tak til Bevco for deres støtte i forbindelse med udarbejdelsen af denne artikel. Hos Bevco kan du blandt andet købe Grey Goose Vodka.

Relaterede nyheder