Bornholm Får Disse Dage Intelligente Skraldespande

Billede: Bornholms regionkommunes presse

Som de første i vort danske rige får beboerne i et sommerhusområde på Dueodde nu intelligente skraldespande. Aftalen om de kloge skraldespande, der kan fortælle, når de skal tømmes, er indgået mellem Telia og Bornholms Regionskommune, og projektet skal evalueres om et år.

Helt konkret bliver i alt 68 skraldespande i sommerhuskvarteret på Dueodde på det sydlige Bornholm i disse dage udstyret med sensorer. Via Telias såkaldte Narrowband IoT-netværk (NB-IoT) bliver hver affaldsbeholder ved hvert enkelt sommerhus forbundet til renovationsselskabet BOFA, som håndterer dagrenovationen på Bornholm.

Renovationsselskabet BOFA får på den måde dag for dag viden om det præcise renovationsbehov i området. Det vil bidrage til, at BOFA kan planlægge de daglige ruter optimalt, og det forventes, at de kan se frem til at spare deres skraldevogne for unødvendige kilometer. Dermed giver den intelligente renovationsordning mulighed for at spare både tid, slitage og CO2-udledning.

Hos Bornholms Regionskommune ser man perspektiver i den intelligente renovationsordning:

”På Bornholm prøver vi at gøre det til en dyd at tænke i smarte løsninger på det grønne område. I dag henter vi affald i sommerhuse fra påske til efterårsferien. Vi håber med forsøget at kunne påvise, at det er muligt at tilpasse afhentningerne til de individuelle behov og dermed kunne tilbyde tømning året rundt for de samme penge. Det vil være en forbedret service til vore turister, specielt dem der besøger os uden for sæsonen,” siger Anne Thomas, der, udover at være viceborgmester, også er formand for Klima- og Bæredygtighedsudvalget på øen.

Første kommercielle IoT-løsning i Danmark

Aftalen om intelligent dagrenovation på Dueodde er den første af sin slags i Danmark, og den kun teknologisk mulig, fordi Telia som de første nogensinde i Danmark har udrullet et landsdækkende NB-IoT-netværk. Der findes lignende tests rundt om i landet, men styrken ved løsningen i Dueodde er, at den bygger på et NB-IoT-netværk frem for et af de almindelige konventionelle mobilnet.

”En af fordelene ved NB-IoT er det ekstremt lave strømforbrug. Det giver os mulighed for at bruge sensorer, hvis levetid overstiger levetiden af den enkelte affaldsbeholder. Vi undgår derved at kæden brydes grundet et dødt batteri. Samtidig har det nye netværk både en længere rækkevidde og bedre indtrængningsevne end de konventionelle mobilnet,” fortæller Thomas Kjærsgaard, der som erhvervskundedirektør i Telia også har ansvaret for kommunale kunder.

I første omgang er der tale om en aftale, som BOFA vil evaluere efter et år. Hvad der skal ske efterfølgende afhænger af resultaterne. På Bornholm håber man på, at der kan være tale om en fremtidig løsning.

Tak for støtten

Tak til avXperten for dere støtte til dette indlæg. Find et stort udvalg af smarte mobil aircondition anlæg til de varme sommerdage, eller tusindvis af andre elektronikprodukter på deres store online webshop.

Relaterede nyheder